• ads

Big Little Lies: Είδαμε τη νέα σειρά του ΗΒΟ

Η πολυαναμενόμενη mini σειρά

In Απόψεις
Mar 14th, 2017
0 Comments

Big Little Lies

1h | Crime, Drama, Mystery |(2017 – )

“Το Big Little Lies έχει πολύ καλή σκηνοθεσία, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο το πανέμορφο τοπίο στο οποίο διαδραματίζεται και με πετυχημένη μουσική επένδυση.”

 

Η σειρά βασίζεται στο best seller βιβλίο της Liane Moriarty, δημιουργήθηκε από τον Davis E.Kelley (Ally McBeal, Boston Legal) και τη σκηνοθεσία και των εφτά επεισοδίων επιμελήθηκε ο Jean-Marc Vallée (Dallas Byers Club, Wild). Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 2017 από το HBO έχοντας ως πρώτα ονόματα πληθώρα αστέρων: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Adam Scott, Laura Dern και Zoë Kravitz.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Monterey της Καλιφόρνια, όπου πλούσιες, επιτυχημένες οικογένειες στέλνουν τους απογόνους τους σε δημοτικό σχολείο, έχοντας στο προσκήνιο τις “υπερ-μαμάδες” με τις αντιζηλίες και τις ίντριγκές τους, τα οικογενειακά τους μυστικά αλλά και έναν μελλοντικό φόνο, αγνώστου θύτη και θύματος.

Η Reese Witherspoon είναι εξαιρετικά πειστική ως η ισχυρογνώμων με άποψη για τα πάντα που δεν συγχωρεί ποτέ Madeline, η οποία έχει πάρει υπό την προστασία της την νεοφερμένη Jane ( Shailene Woodley) μία πολύ νεαρή, καθόλου πλούσια μητέρα που θέλει να κάνει μια νέα αρχή με το γιο της σε ένα καινούριο μέρος χωρίς όμως επιτυχία μέχρι στιγμής.

Η Nicole Kidman υποδύεται την Celeste, κολλητή της Madeline, επιτυχημένη δικηγόρο που αποσύρθηκε χάριν του νεότερου συζύγου της και των δίδυμων αγοριών της έχοντας φαινομενικά την ιδανική σχέση. Η Renata (Laura Dern) είναι η άσπονδη εχθρός της Madeline, γυναίκα καριέρας, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα από τις μητέρες που επέλεξαν τη μητρότητα ως κύρια απασχόληση.

Ενώ ο θεατής παρακολουθεί την εξέλιξη των συμβάντων που θα οδηγήσουν σε μελλοντική στιγμή στο φόνο, η εξιστόρηση γίνεται από παρενθετικές καταθέσεις δευτερευόντων χαρακτήρων στην αστυνομία, περιγράφοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες και τις εκάστοτε καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται. Οι συγκεκριμένες παρενθέσεις μαζί με αποσπάσματα επίσημων δηλώσεων της αστυνομίας σχετικά με το φόνο, λειτουργούν ως υπενθυμίσεις ότι ενώ γίνεται η παρακολούθηση μίας κάπως κλισέ white rich people problems καθημερινότητας, όχι δεν είναι μόνον αυτό!, όλα αυτά θα έχουν μία πολύ συγκεκριμένη, δραματική και μυστήρια κατάληξη.

Τι άρεσε

Το Big Little Lies έχει  πολύ καλή σκηνοθεσία, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο το πανέμορφο τοπίο στο οποίο διαδραματίζεται και με πετυχημένη μουσική επένδυση.

Οι πρωταγωνίστριες επιβάλλονται στην οθόνη χωρίς πρόσθετες υπερβολές (εκτός λόγω διαλόγων που τους δόθηκαν) και δημιουργούν ένα περιβάλλον αρκετά ψυχαγωγικό το οποίο πετυχαίνει στο μεγαλύτερό του μέρος να μην λειτουργεί απλά ως το μέσο παροχής πληροφοριών σχετικά με το φόνο.
Η μεγάλη νίκη της σειράς όμως, ενέχεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένας απόλυτος πρωταγωνιστικός ρόλος. Το εύρος κάθε κεντρικού χαρακτήρα δεν περιορίζεται σε κυρίως “καλός” ή “κακός”, “συμπαθητικός” ή “αντιπαθής” παρά δίνονται σταδιακά προσθήκες από πολλές πλευρές σε κάθε έναν χαρακτήρα και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σταδιακά επίσης προστίθενται νέα σημεία τροπής δημιουργώντας ερωτήματα όχι τόσο έντονα για τη δημιουργία φθηνού cliffhanger στα τέλη του επεισοδίου αλλά ούτε αμελητέα για να προσπεραστούν αδιάφορα.

Τι δεν άρεσε

Οι προσθήκες των μαρτυριών στο ρόλο αφηγητή έχουν βεβιασμένο κουτσομπολίστικο ύφος, έντονη χροιά σαπουνόπερας και συνήθως σχόλια περιττά, με το περιεχόμενό τους πολλές φορές να αφαιρεί από τον αντίκτυπο της σκηνής την οποία αφορούν.
Οι διάλογοι πολλές φορές είναι εμφανώς υπολογισμένοι ώστε να αποδώσουν “διακριτικά” το χρωματισμό της ψυχοσύνθεσης των πρωταγωνιστών.
Στην πλοκή δεν υπάρχει κάποια καινοτομία μέχρι στιγμής και κατά τη διάρκεια των εξελίξεων, το κομμάτι της πλοκής του φόνου υπάρχει περισσότερο σαν φόντο αφήνοντας πολλές φορές τον θεατή να παρακολουθεί μία καλογυρισμένη και εκλεπτυσμένη ναι μεν, σαπουνόπερα δε.

Τελικά

Το Big Little Lies στην τελική έχει αρκετά από τα καλά στοιχεία δράματος, έντονες υποψίες μυστηρίου, στρατηγικά τοποθετημένες χιουμοριστικές ατάκες και αξιόλογη σκηνοθεσία και ερμηνείες και ξεδιπλώνει χωρίς βιασύνη αυτά που θέλει να παραμείνουν στην μνήμη του θεατή και να δημιουργήσουν ενδιαφέρον.

Είναι από τις σειρές που όταν προβληθεί το νέο επεισόδιο, θα ειδωθεί, αλλά δεν θα υπάρχει ασυγκράτητη αγωνία για τις εξελίξεις του επόμενου. Βέβαια μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί τα τρία εκ των εφτά επεισοδίων οπότε οι πιο σκοτεινές πτυχές του δράματος αναμένονται ακόμα.

Ιφιγένεια Αθανασιάδου | TheSeries.gr Team®

It's only fair to share...Share on Facebook7Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page