• ads

Gotham: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο

In Απόψεις
Sep 24th, 2014
0 Comments

@Gotham_promo

Η Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου ήταν η ανεπίσημη πρεμιέρα της νέας σεζόν. Tο TheSeries.gr δεν θα μπορούσε να αγνοήσει μία από τις πιο αναμενόμενες σειρές όπως το Gotham, που ξεκίνησε με έναν “πιλότο” ακριβώς όπως τον περιμέναμε.

 

Όπως όλες οι ιστορίες προέλευσης ή τα prequel, έτσι και το Gotham είναι μία διαπραγμάτευση με τον θεατή, με σκοπό να ξεχάσει τις αμέτρητες προηγούμενες επαναλήψεις του Batman και να επικεντρωθεί σε ένα άλλο σύμπαν χωρίς τον “Σκοτεινό ιππότη”, αλλά στην πόλη και στις καταστάσεις που τον δημιούργησαν.

Η σειρά ουσιαστικά ξεκινάει με την δολοφονία του Τhomas και της Martha Wayne, μπροστά στα μάτια του 12χρονου γιου τους Bruce (αφού η “βόλτα” της μελλοντικής Catwoman χρησιμεύει μόνο και μόνο για να μας οδηγήσει στο συγκεκριμένο σκοτεινό δρομάκι της πόλης). Μία σκηνή που την έχουμε παρακολουθήσει  ξανά και ξανά σε κόμικ, ταινίες και animated σειρές και ίσως να μην μας έκανε εντύπωση αν δεν εμφανιζόταν ένα από τα μεγάλα ατού του Gotham: ο David Mazouz, που ερμηνεύει εκπληκτικά τον ρόλο του μικρού Bruce Wayne σε μία στιγμή που θα αλλάξει όλη του την ζωή. Ίσως μας κάνει εντύπωση η ερμηνεία του γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει τον νεαρό Bruce, παρά μόνο για λίγα λεπτά σε έναν κάπως άχαρο ρόλο που χρησιμεύει μόνο και μόνο, για να γεμίσει το σενάριο.

Το άλλο ατού του Gotham είναι ο οπτικός σχεδιασμός της που μπλέκει το γκρίζο και μουντό αστικό τοπίο με πινελιές από χρώματα και φώτα νέον.  Η πόλη παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να ορίσεις σε ποια εποχή ανήκει, όταν αντίκες ταξί και αυτοκίνητα της αστυνομίας αναμειγνύονται με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στο εσωτερικό μέρος τον κτιρίων με το ατυνομικό τμήμα να θυμίζει κάτι από φιλμ νουάρ και μοντέρνο γραφείο.

Κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση του και ο πρωταγωνιστής του Gotham, ο James Gordon, ένας rookie ντετέκτιβ που ενσαρκώνεται με την κατάλληλη σοβαρότητα από τον Ben McKenzie (Southland, The O.C.). Με βάση το  επεισόδιο o McKenzie φαίνεται σαν μια καλή επιλογή για το ρόλο του Gordon, παρουσιάζοντας δύο διαφορετικές πτυχές – έναν επιφυλακτικό και σκεπτικό νέο ντετέκτιβ και έναν δυναμικό  και αποφασιστικό. Ο Gordon δείχνει ξεκάθαρα από την πρώτη σκηνή ότι δεν θα λειτουργήσει όπως οι υπόλοιποι αστυνομικοί της πόλης, δεν θα κάνει εκπτώσεις στην επιβολή του νόμου, δεν θα συνεργαστεί με κανέναν εγκληματία.

Ο ίδιος πιστεύει στους νόμους και στην υπόσχεσή που έδωσε στον μικρό Bruce Wayne, να βρει τους δολοφόνους των γονιών του και να πολεμήσει ένα διεφθαρμένο σύστημα από μέσα, όχι από τις σκιές ή κάποια υπόγεια μυστική σπηλιά.

Η εικόνα της διαφθοράς είναι και το παράδοξο που βλέπουμε σε μία σειρά όπως το Gotham. Ο Gordon δεν μπορεί να κερδίσει, μπορεί να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση αλλά δεν φαίνεται πως θα τα καταφέρει. Διότι, αν ήταν σε θέση να ξεριζώσει όλη την διαφθορά και το έγκλημα από την πόλη, τότε γιατί στο μέλλον να χρειαστεί ένας μασκοφόρος-σταυροφόρος που θα πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη σε μια άνομη πόλη;

Και μίας και μιλάμε για το έγκλημα ας πάμε στους εγκληματίες που είδαμε λίγο παραπάνω στο πρώτο επεισόδιο: Fish Mooney και Penguin. H Jada Pinkett Smith ώς Fish Mooney ήταν αυτό ακριβώς που περιμέναμε. Δυναμική, επικίνδυνη και σκληρή, όπως οφείλει μία γυναίκα που διευθύνει ένα μικρό μέρος μίας εγκληματικής οργάνωσης (θα περιμένουμε περισσότερο για να την κρίνουμε διεξοδικά). Από την άλλη ο Robin Lord Taylor έκλεψε την παράσταση ως Oswald “Penguin” Cobblepot. O Cobblepot ξεκινάει στην αρχή του επεισοδίου ως ένας  φιλόδοξος αλλά αδύναμος “υποτακτικός” της Fish Mooney που δεν εμπνέει κανένα σεβασμό και καταλήγει στον ψυχοπαθή και επικίνδυνο Penguin που θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει και να κυριαρχήσει!

Είναι το Gotham ένα αστυνομικό show στο οποίο οι πρωταγωνιστές από την πλευρά του νόμου θα εποπτεύουν κυρίως την κατάρρευση της πόλης τους; “Ο πόλεμος έρχεται” λέει προς το τέλος του επεισοδίου ο Penguin,”Θα υπάρξει χάος,  ποτάμια από αίμα στους δρόμους.” Εμείς ανυπομονούμε για την συνέχεια!!

Γιώργος Σερδάρης | TheSeries.gr Team®

 

It's only fair to share...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page