• ads

Lie to me : Μετά από αυτή τη σειρά, θα το σκεφτείτε καλά πριν το ξανακάνετε!

In Απόψεις
May 14th, 2015
0 Comments

lie to me

Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις “fresh and hot” σειρές, αν το “κυνήγι” του καινούριου επεισοδίου σας εξαντλεί ή σας γεμίζει άγχος, υπάρχει κάτι παλιότερο, καλό και ολοκληρωμένο σε 3 σεζόν που θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας, θα ακονίσει το μυαλό σας και θα σας μάθει να… μην λέτε ψέματα!

Η αλήθεια είναι ότι το αστυνομικό δράμα “lie to me” που προβλήθηκε από το 2009 έως το 2011 είναι συναρπαστικό, ευφυές, γρήγορο, κυνικό και συγκινητικό συνάμα. Ο Όμιλος Lightman παρέχει σε τρίτα μέρη όπως το FBI, την αστυνομία, κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρίες και ιδιώτες, επαγγελματικές υπηρεσίες διερεύνησης της αλήθειας μέσω της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Μια ομάδα ειδικών, υπό τον χαρισματικό Dr. Cal Lightman, λειτουργούν σαν ανθρώπινοι πολυγράφοι: Χρησιμοποιούν το Facial Action Coding System, αναλύουν εκφράσεις του προσώπου, ερμηνεύουν τον λόγο και τη γλώσσα του σώματος για να διαβάσουν μια σειρά από κρυμμένα συναισθήματα. Θυμός, απέχθεια, φόβος, έκπληξη, χαρά, θλίψη είναι όλα εκεί, εκτίθενται για δέκατα του δευτερολέπτου σε μικρο-εκφράσεις, στο πρόσωπο των άλλων! Είναι συναρπαστικό να προσπαθείς να τα διακρίνεις και να ανακαλύψεις μαζί με τους πρωταγωνιστές ποιος λέει ψέματα, αλλά και τα κίνητρα της δόλιας συμπεριφοράς.

Οι λόγοι πολλοί. Πρώτον, ο πρωταγωνιστής. Υπερκινητικός, εκφραστικός, πνευματώδης και γοητευτικός, σαρκαστικός, αλαζονικός και ανυπότακτος, ο Tim Roth υποδύεται ένα προστατευτικό πατέρα και  χαοτικό συνεργάτη, μα πάνω απ’ όλα έναν επίμονο ερευνητή που μετέρχεται τις πλέον αντισυμβατικές μεθόδους για να εκμαιεύσει την αλήθεια και να διαλευκάνει τις υποθέσεις που χειρίζεται. Εκτίθεται στον κίνδυνο, προβοκάρει τους συναδέλφους και τον εαυτό του, παρακάμπτει ιεραρχίες και πρωτόκολλα, δεν χαρίζεται στους πελάτες του και επιβάλλεται νοητικά στους αντιπάλους του. Με μια λέξη: ισοπεδωτικός! Δικαίως, κέρδισε το 2011 το βραβείο “Favorite TV Crime Fighter” στα 37α People’s Choice Awards.

lie-to-me-facial-expressions

Δεύτερον, πρωταγωνιστές με τους οποίους μπορείς να ταυτιστείς. Το σενάριο, παρόλη την αρχική αυτοτέλεια των επεισοδίων και τη διαδικαστική δόμησή τους, σταδιακά ρίχνει φως στους εσωτερικούς δαίμονες των ηρώων και συνδετικό ιστό στην ιστορία. Χαρακτήρες πολύπλευροι που μοιάζουν να ξορκίζουν τα δικά τους λάθη, αδυναμίες και υστερήσεις μέσα από την αφοσίωση στο έργο τους. Κακοποιημένη ως παιδί, η ατίθαση Torres, στρατολογείται από τον Lightman ως “natural” στην ανίχνευση της εξαπάτησης, χωρίς προηγούμενη σχετική εκπαίδευση. Ο ακραία ειλικρινής και κοινωνικά άγαρμπος Loker δεν καταφέρνει να σιγάσει την κρυφή του ματαιοδοξία, σε συνδυασμό με κάποια δυσπιστία προς το αφεντικό του. Η ηθικά άμεμπτη κι αξιοπρεπής Foster, κύρια συνεργάτης του Lightman και η φωνή της λογικής, λειτουργεί εξισορροπητικά στον αντικομφορμισμό του, ενώ επιζητά να αποκαταστήσει την τραυματισμένη προσωπική της ευτυχία μετά από ένα διαζύγιο και το όνειρο της μητρότητας να εκκρεμεί σιωπηρά μέσα της. Τέλος, το προσωπικό ναυάγιο του Lightman περιλαμβάνει τακτικές κόντρες κι επανασυνδέσεις με την πρώην γυναίκα του Zoe, απόπειρες παρέμβασης στην προσωπική ζωή της έφηβης κόρης του Emily, την αυτοκτονία της μητέρας του, τη συνεργασία με τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στη Βόρεια Ιρλανδία και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το ’94 αλλά και μια υφέρπουσα τρυφερότητα προς την “wing lady” του Foster.

Τρίτον, ο κεντρικός ήρωας είναι εμπνευσμένος από ένα πραγματικό πρόσωπο, τον ψυχολόγο-ανθρωπολόγο και ειδικό στη μελέτη συναισθημάτων Paul Ekman, ο οποίος συνεργάστηκε στη σειρά ως ειδικός σύμβουλος, ποστάροντας σε ένα blog κριτική για την επιστημονική ακρίβεια κάθε επεισοδίου. Έτσι, οι πλέον μυημένοι έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που δεχόμαστε με καταιγιστικό ρυθμό σε κάθε επεισόδιο. Για τους απλώς περίεργους, ο πραγματικός ερευνητής, σε αντίθεση με τον τηλεοπτικό χαρακτήρα, αναλαμβάνει κατ’ εξαίρεση ατομικές υποθέσεις, παρέχει μόνο εκπαίδευση σε κρατικές υπηρεσίες αστυνόμευσης, εθνικής ασφαλείας και επιχειρήσεις, έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα και δημιουργεί online προγράμματα ανάπτυξης συναισθηματικών δεξιοτήτων.

Το κυριότερο ωστόσο, είναι πως η σειρά μας μυεί στο κυνήγι του απόλυτου θησαυρού, την αποκρυπτογράφηση της σύνθετης, αντιφατικής, ακατανόητης ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αυτό δεν θέλουμε όλοι καταβάθος; Να ξέρουμε τι πραγματικά σκέφτονται οι άλλοι;

Άννα Καλανδαρίδου | TheSeries.gr Team®

It's only fair to share...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page