• ads

Masters of sex : Ένα masterpiece δραματουργίας και στυλ…

In Απόψεις
Jun 3rd, 2015
0 Comments

masters of sex headerΜπορεί να έχει επιστημονική οπτική και να βασίζεται σε πραγματική ιστορία από το ομώνυμο βιβλίο του Thomas Maier, αλλά δεν θα σας πούμε ψέματα: Το Masters of Sex έχει πολύ από αυτό που υποψιάζεστε… Δείχνει, περιγράφει, υπονοεί, αναλύει, αποθεώνει το σεξ.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, η δυναμική, οι περιπλοκές και τα αδιέξοδα των σχέσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της σειράς για τη ζωή του γυναικολόγου William Masters που μελέτησε την ανθρώπινη σεξουαλικότητα στην Αμερική των 50’s, με συνοδοιπόρο τη βοηθό του Virginia Johnson.

Κεντρικά, σκιαγραφείται ένας σκληρός, αφοσιωμένος, αποστασιοποιημένος, απαιτητικός, δύστροπος στα όρια του αντιπαθούς πρωταγωνιστής που χάριν της δουλειάς του παραμελεί την “παραδοσιακή σύζυγο” του Libby και το δικό της όνειρο της μητρότητας. Μοιάζει εξαρχής παράδοξο αλλά όλη η έρευνα πάνω σε ζητήματα ταμπού, όπως τα στάδια της σεξουαλικής ικανοποίησης ή τα είδη του γυναικείου οργασμού, ανάγεται σε μια προσωπική διαδικασία αυτό-ίασης, μια διαρκή ψυχοθεραπεία του ίδιου του ερευνητή και της εποχής του.

Ο ρόλος της γυναίκας, το δίλημμα ανάμεσα σε παιδιά και καριέρα, το φεμινιστικό κίνημα και η διεκδίκηση χώρου στην αγορά εργασίας, φυλετικοί διαχωρισμοί και ρατσισμός, η διάκρισης της αγάπης από το σεξ και τα ταμπού της σεξουαλικής συμπεριφοράς μέσα στη σχέση, θέματα μητρότητας και οι αγωνίες της καλής γονεϊκότητας, τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ο αγώνας επιβίωσης μιας σχέσης ζωής κόντρα στη φθορά του χρόνου, η επιλογή απέναντι στην παρόρμηση και τα ένστικτα. Είναι μόνο μερικά από τα “καυτά” ζητήματα που τίθενται.

Εμβαθύνοντας στο ψυχοκοινωνικό επίπεδο, η σειρά επιχειρεί να ανατρέψει τα στερεότυπα που ταυτίζουν τον άντρα με την αναζήτηση σεξουαλικής ικανοποίησης και επαγγελματικής καταξίωσης, ενώ τη γυναίκα με την ασφάλεια που προσφέρει η δέσμευση και η οικογενειακή εστία. Διερευνά ακόμη τις διεργασίες έκθεσης κι αποδοχής που διαμείβονται ως κορυφαία ζητούμενα και συχνότερα ως χαμένες ευκαιρίες στις σχέσεις.

Χαρακτηριστικό του show είναι η συχνή ανανέωση του cast, όπως η συμμετοχή του Josh Charles στην επόμενη σεζόν. Τα νέα πρόσωπα που προστίθενται στη διάρκεια επιτρέπουν αφενός, να εμβαθύνουμε στους χαρακτήρες και το παρελθόν τους. Ο πρώην σύζυγος της Virginia φωτίζει το ανέμελο παρελθόν της, η μητέρα του Masters ρίχνει φως στην προβληματική παιδική του ηλικία. Η κακοποίηση από τον πατέρα του ευθύνεται για την απόμακρη στάση του και κυρίως τους ενδοιασμούς του σχετικά με την πατρότητα. Αφετέρου, οι δευτερεύοντες ρόλοι εμπλουτίζουν την κεντρική αφήγηση με παράλληλες, εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η απόπειρα του κοσμήτορα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Barton Scully, να κρύψει κι έπειτα να χαλιναγωγήσει την ομοφυλοφιλία του, το θνησιγενές συνοικέσιο της κόρης του με τον γιατρό Ethan Haas, η εξωσυζυγική σχέση της γυναίκας του Margaret  με τον παντρεμένο Dr. Austin Langham και τα δικά του συνεχή παραστρατήματα, ο αγώνας της γιατρού Lillian DePaul να καθιερώσει το τεστ ΠΑΠ και η προσωπική της μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου σε ένα φαλλοκρατικό ιατρικό κόσμο.

Ωστόσο, το γνώριμο αμερικανικό μοτίβο αφήγησης διατηρείται. Η πλοκή νοηματοδοτείται από έναν ονειροπόλο και φιλόδοξο πρωτοπόρο που κυνηγάει το όνειρό του και ξεπερνάει τα εμπόδια. Η δύναμη κι η αλλαγή εστιάζουν στο άτομο. Ο επίμονος Masters, η καπάτσα Virginia είναι που κάνουν ως συνήθως τη διαφορά. Οι ιστορικο-κοινωνικές αναφορές είναι δευτερεύουσας σημασίας. Επιπλέον, αξιοποιείται η διαχρονική γοητεία ενός παράνομου, αντισυμβατικού δεσμού μεταξύ των πρωταγωνιστών ως υπόβαθρο.

 Ο Michael Sheen  (Dr. William Masters)  και η Lizzy Caplan (Virginia Johnson) [THE CANADIAN PRESS/AP/Showtime, Craig Blankenhorn]

Με πυκνή αλλά αργή εξέλιξη, η ιστορία εκκολάπτεται ήσυχα, χωρίς ανατροπές- θρίλερ, αποφεύγοντας ωστόσο, το προφανές και τις εύκολες επιλογές. Θα περιμέναμε για παράδειγμα, ο Dr. Masters να κρύψει από τη γυναίκα του το είδος έρευνας που διεξάγει ή το storytelling να κορυφωθεί με τις “επιστημονικές” περιπτύξεις με τη συνεργάτιδα του. Από την άλλη, το σενάριο δεν ακολουθεί μια ρεαλιστική χρονικά αφήγηση, καταφεύγοντας σε συμπτύξεις, αναδρομές ή απλά στα συμφραζόμενα μεταξύ των πρωταγωνιστών για να καλύψει χάσματα εβδομάδων ή ακόμη και μηνών. Η πολυεστιακή διαχείριση του χρονικού στοιχείου, στη 2η κυρίως σεζόν, είναι ενδεικτική της αναζήτησης περαιτέρω σεναριακής στόχευσης.

Η σκηνοθεσία προτάσσει μια αθόρυβη, σπαρακτική συγκίνηση, με τη μη λεκτική επικοινωνία να κυριαρχεί: ματιές, σιωπές, χειρονομίες, εκφράσεις λένε πολύ περισσότερα και όχι μόνο για τον κόσμο του συγκρατημένου, εσωστρεφούς γιατρού. Η Allison Janney, ως Margaret  Scully, χειρίζεται αριστοτεχνικά όλα τα εκφραστικά μέσα αποτυπώνοντας το πλήρες φάσμα συναισθηματικών μεταπτώσεων της εξαπατημένης συζύγου: έκπληξη, άρνηση, ντροπή, απελπισία, οργή. Μια ερμηνεία που της χάρισε δύο βραβεία ως καλύτερης guest ηθοποιού σε δραματική σειρά το 2014, στα Primetime Emmy Awards και στα Critics Choice Television Awards.

Για την ερμηνεία της βραβεύτηκε επίσης, η πρωταγωνίστρια Lizzy Caplan ως καλύτερη ηθοποιός σε δραματική σειρά το 2014 από την Online Film& Television Association. Το show συνολικά κέρδισε τα βραβεία TV Program of the Year 2014 (AFI awards) και Most Exciting New Series (Critics Choice Television Awards) για το 2013.

Η σειρά που αναμφίβολα εγείρει εξίσου τις αισθήσεις και ενστάσεις, επανέρχεται από τη Showtime στις 12 Ιουλίου, για μια 3η … προκλητική σεζόν, στην αυγή της σεξουαλικής επανάστασης!

Άννα Καλανδαρίδου | TheSeries.gr Team®

It's only fair to share...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page