• ads

OITNB: Το πορτοκαλί της φυλακής είναι της μόδας!

In Απόψεις
Jun 26th, 2015
0 Comments

Orange is the new black

Η Πάιπερ έκανε ένα λάθος. Όταν ήταν μικρή, αφελής κι ερωτευμένη, μετέφερε μια βαλίτσα, ξεπλένοντας χρήματα για το διεθνές καρτέλ ναρκωτικών στο οποίο εργαζόταν ως έμπορος η έμπειρη ερωμένη της. Μία φορά, πριν από δέκα χρόνια. Και τώρα η Πάιπερ, έγινε Τσάπμαν. Έτσι, με το επίθετο τους φωνάζουν τις κρατούμενες στην χαμηλής ασφαλείας φυλακή Litchfield, όπου βρέθηκε για να εκτίσει 15 μήνες για το αδίκημά της.

Η Πάιπερ Τσάπμαν αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τον αρραβωνιαστικό της και μια μελιστάλαχτη, φωτεινή “preppy” ζωή. Τώρα φοράει μόνο πορτοκαλί, τρώει το άθλιο φαγητό της φυλακής και έχει να αντιμετωπίσει ακραίες συμπεριφορές από τις άλλες τροφίμους αλλά και την… πρώην της που είναι έγκλειστη στο ίδιο κατάστημα κράτησης.

Η Piper δεν θα είναι ποτέ η ίδια, μετά από αυτή την εμπειρία. Πόσο ρόλο παίζει τελικά το περιβάλλον; Έχουμε τόσους εαυτούς όσα και τα πλαίσια στα οποία θα βρεθούμε και προσαρμοζόμαστε; Ποιες είναι οι αληθινές επιλογές μας; Εκείνες που κάνουμε υπό “πλήρη ελευθερία” ή όταν διαλέγουμε συμμαχίες και ανθρώπους με τη λογική του λιγότερου κακού; Μήπως μας δένουν πιο στενά οι ακραίες καταστάσεις; Πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος της φυλακής; Μπορεί κανείς να τον βιώσει σαν μια παρένθεση της κανονικής ζωής του ή τον ρουφά ολοκληρωτικά στη μίζερη, αταβιστική του πραγματικότητα; Μήπως πρόκειται για μια μικρογραφία της κοινωνίας; Πόσο απέχουν τα “do’s & don’t’s” της φυλακής από τις άτυπες κοινωνικές νόρμες που αφομοιώνουμε όλοι ασυναίσθητα;

Ωστόσο, η σειρά υπερβαίνει τη μοίρα της πρωταγωνίστριας. Τα εγκλήματα, τα όνειρα, οι εφιάλτες, οι ιδιοτροπίες και τα “γιατί” των συγκρατούμενων της εκτυλίσσονται ενώπιων μας σταδιακά, μέσα από μια δομημένη σκηνοθετική προσέγγιση.  Ανατρέχοντας συστηματικά στις σημαντικές στιγμές κάθε ήρωα, συμπληρώνεται ένα μωσαϊκό από προσωπικά δράματα  που πλαισιώνονται από τις συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο ιδρυματισμός, η απομόνωση, η μοναξιά, το κενό τους, η μάχη κόντρα στους φύλακες, μεταξύ τους και με τον εαυτό τους. Κρατούμενες που μετανιώνουν, κρατούμενες που αποφυλακίζονται, κρατούμενες που εκδικούνται ή απλά επιβιώνουν.

Orange is the new black main pic
Όλες έχουν μια ιστορία να αφηγηθούν. Και το κάνουν. Με έναν έντονα χιουμοριστικό τρόπο που εξισορροπεί μια θεματολογία σκληρά ρεαλιστική. Ένα σήριαλ που καταλήγει τελικά λιγότερο βαρύ από ό, τι ίσως φιλοδοξούσε ή περίμενες, ενώ παραμένει ιδιαιτέρως διασκεδαστικό και συγκινητικό. Μια ιλαροτραγωδία καταστάσεων σε συνθήκες εγκλεισμού που αρνείται να ενταχθεί ξεκάθαρα σε μια κατηγορία, δράμα ή κωμωδία, ώστε να βραβευθεί αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, έχει διακριθεί ήδη πολλάκις, μεταξύ άλλων, ως: TV Program of the Year στα AFI Awards το 2014 και 2015, καλύτερη κωμωδία στα Critics’ Choice television Awards 2014, στα GLAAD Media Awards 2014 και στα Gracie Allen Awards 2015, Favorite Dramedy στα People’s Choice Awards 2015, Best Television Series, Comedy or Musical στα Satellite Awards 2013 και Outstanding New Program στα Television Critics Association Awards 2014.

Συνέχεια των δημιουργών του “Weeds”, το O.I.T.N.B. ακολουθεί τη φεμινιστική του παράδοση, με έντονα γυναικεία παρουσία αλλά ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με τους ρόλους των φύλων και τη σεξουαλικότητα ταυτότητα. Με κριτική ματιά στις κοινωνικές παθογένειες, δίνει φωνή στην περιθωριοποιημένη ομάδα των φυλακισμένων και φωτίζει τις ταξικές, φυλετικές και σεξιστικές ανισότητες. Μια αυθεντική σειρά που μιλά για τη φυλακή χωρίς να μας περιορίζει εκεί.

Ένα κλασσικό “ψάρι έξω από τα νερά του” σεναριακό μοτίβο που, χωρίς να γίνεται υπέρ το δέον ωμό, βασίζεται σε αιχμηρούς διαλόγους και πειστικές ερμηνείες από ένα βραβευμένο cast, ιδίως από τις Taylor Schilling, Kate Mulgrew, Laura Prepon, Uzo Aduba, Michelle Hurst, Lorraine Toussaint. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία που αφηγείται το ομώνυμο βιβλίο της Piper Kerman, το O.I.T.N.B. αυτονομείται και ζωντανεύει όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, αδιεξόδων και προσδοκιών μέσα από αληθινούς χαρακτήρες. Μια γνησιότητα που έλκει από αντίστοιχες πραγματικές εμπειρίες των πρωταγωνιστριών που τους ενσαρκώνουν.

Η binge-watching σειρά πρωτοπορεί και στο τεχνολογικό πεδίο καθώς το σύνολο των επεισοδίων κάθε σεζόν προβάλλεται on-demand από το δίκτυο Netflix, με τον 3ο κύκλο να έχει μόλις κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου.

Τι περιμένετε; Ο μονόχρωμος κόσμος της φυλακής έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ό, τι φαντάζεστε…

Άννα Καλανδαρίδου | TheSeries.gr Team®

It's only fair to share...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page