• ads

Κριτική: Outlander

In Κριτικές
Aug 29th, 2014
0 Comments

outlander main

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά που κινείται στα όρια της ιστορίας και της φαντασίας.

 

Τι είναι το ‘Outlander’;

Το ‘Outlander’ είναι το νέο στοίχημα του Starz, που ύστερα από τις επιτυχίες των ‘Spartacus’ και ‘Da Vinci’s Demons’, προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό μια ακόμα σειρά με ιστορικό περιεχόμενο. Στο τιμόνι της βρίσκεται ο δημιουργός της σειράς ‘Battlestar Galactica΄, Ronald Moore και πρωταγωνιστούν μερικά γνώριμα, αλλά και μερικά νέα πρόσωπα.

Η ιστορία ξεκινά στο τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, όταν ένα αντρόγυνο, αφού παρέμεινε χωριστά υπηρετώντας τον βρετανικό στρατό, επανενώνεται και αποφασίζει να περάσει έναν δεύτερο μήνα του μέλιτος στο Ίνβερνες της Σκωτίας. Η Claire είναι νοσοκόμα και ο σύζυγός της, Frank, είναι καθηγητής ιστορίας με τεράστιο ενδιαφέρον για την ιστορία της οικογένειάς του. Κατά τη διαμονή του στη Σκωτία, το ζευγάρι επισκέπτεται διάφορα μέρη με ιστορική σημασία, με κυριότερο ένα μέρος όπου γίνονται κάποιου είδους τελετές. Αν και η Claire νιώθει φόβο την ώρα που παρακολουθεί την τελετή, επιστρέφει την επόμενη μέρα και ύστερα από ένα ανεξήγητο συμβάν, βρίσκεται στο 1743, λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Rob Roy. Εγκλωβισμένη σε ένα κόσμο που δεν ξέρει, καταφέρνει να επιβιώσει στο κάστρο της φατρίας McKenzie και να ψάχνει συνεχώς τρόπο να ξεφύγει από το παρελθόν…

Τι μας αρέσει;

Η μουσική. Το κέλτικο στοιχείο, αλλά και ο ήχος της γκάιντας παραπέμπουν πάντα σε κάτι αμφίρροπο, κάτι που ταυτίζεται απόλυτα με τον ρόλο της πρωταγωνίστριας και δίνει μια πιο δραματική χροιά στην ιστορία της χρονικής μεταφοράς της.

Το εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο. Μπορεί το ‘Outlander’ να είναι μεταφορά από τα βιβλία της Diana Gabaldon, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως και η μεταφορά του στην τηλεόραση θα πρέπει να είναι πρώτον, αυτούσια και, δεύτερον, καλογραμμένη. Όμως από τα πρώτα επεισόδια της σειράς, μπορείς να καταλάβεις πως σε αυτό το κομμάτι, η δουλειά που έχει γίνει είναι ιδιαίτερα προσεκτική και δεν θα προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας. Η πανέμορφη ιρλανδή Caitriona Balfe (που στην αρχή μας θύμισε λίγο από το στυλ της Cate Blanchett), εχει προσεγγίσει εξαιρετικά τον ρόλο και γοητεύει…ποικιλοτρόπως, έχοντας μια σιγουριά και μια ηρεμία που ηρεμούν και κεντρίζουν το θεατή.

Τι δεν μας αρέσει;

Η επίμονη και αόριστη αφήγηση. Η πρωταγωνίστρια αφηγείται τις καταστάσεις και τα συναισθήματά της συχνά, συνήθως ενοχλητικά και κυρίως αόριστα, αφού πολλές φορές τα λεγόμενά της δεν έχουν απολύτως καμία χρησιμότητα ή σημασία για την συνολική ιστορία.

Οι παύσεις στην εξέλιξη της πλοκής. Μπορεί μια τέτοια σειρά να είναι αναμενόμενα ‘αργόσυρτη’, όμως το ‘Outlander’ κάποιες φορές παραείναι, σε βαθμό που κουράζει και σε κάνει να σκέφτεσαι αν οι δημιουργοί ξέχασαν τι θα πει ομαλή μετάβαση και χρησιμοποιούν αλόγιστα αφηγηματικές παύσεις για να γεμίσουν το χρόνο του επεισοδίου.

Η γνώμη μας:

Το ‘Outlander’ είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη σειρά, με πολύ όμορφη μουσική υπόκρουση, που αν επικεντρωθεί περισσότερο στην ιστορία της και στα δυνατά της σημεία, τότε σίγουρα είναι μια σειρά με δυναμική και έτοιμη να δώσει πολλά πράγματα…

Βαθμολογία:

 The Series  : 7.5 Stars (7.5 / 10)

 IMDb  : 8.7 Stars (8.7 / 10)

Πέτρος Καλογεράς |TheSeries.gr Team® 

 

It's only fair to share...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page