• ads

The X Files: Μεγάλη επιστροφή… μεγάλη απογοήτευση!

In Απόψεις
Feb 22nd, 2016
3 Comments

The X Files

Δεκατρία χρόνια μετά, μία από τις ιστορικότερες τηλεοπτικές σειρές επέστρεψε στο FOX. Το The X-Files είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που απέκτησε φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και ουσιαστικά δημιούργησε το έδαφος για να επενδυθεί περισσότερο ταλέντο και να αυξηθoύν τα budget στις τηλεοπτικές σειρές.

Η σειρά προβλήθηκε σε πάνω από 90 χώρες, ενώ έχει βραβευτεί με 5 Χρυσές Σφαίρες (3 φορές ως Καλύτερη τηλεοπτική σειρά – πρώτο ανδρικό και πρώτο γυναικείο για τηλεοπτική σειρά), 16 Emmy, 1 BAFTA και 2  Screen Actors Guild Awards.Το νέο κεφάλαιο του The X Files είναι μια μινι σεζόν 6 επεισοδίων από το δημιουργό Chris Carter και πρωταγωνιστές τους David Duchovny και Gillian Anderson στους ρόλους των Fox Mulder και Dana Scully αντίστοιχα.

Μεγάλη επιστροφή και μεγάλη απογοήτευση στη νέα σεζόν του The X Files. Πριν συνεχίσουμε να τονίσουμε το εξής: αυτή η κριτική γράφτηκε μετά το πέμπτο επεισόδιο χωρίς να δούμε το φινάλε της 10ης σεζόν και αυτό γιατί ακόμα και στην περίπτωση που το 6 επεισόδιο είναι εξαιρετικό η σεζόν δεν σώζεται.

 

Πρόβλημα Α (Πλοκή)

Όταν κάνεις μια μινι σεζόν με 6 επεισόδια δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη δημιουργία νέων τεράτων/hybrid/μεταλλαγμένων κάθε εβδομάδα. Η σειρά κάλλιστα θα μπορούσε να βασιστεί στην κεντρική πλοκή του 1ου  επεισοδίου και να συνεχίσει σε αυτή την βάση μέχρι το τελευταίο επεισόδιο. Ξέρω ότι είχε ανακοινωθεί από πριν… επίσης ξέρω ότι το The X Files ήταν πάντα μια σειρά όπου τα περισσότερα επεισόδια ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα (μια νέα χ υπόθεση/ επεισόδιο). Αλλά οι προηγούμενες σεζόν είχαν από 20 έως 25 επεισόδια όχι 6!

Πρόβλημα Β (Σενάριο)

Το πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν είναι γεμάτο με ψευδό – επιστημονική ορολογία εντελώς άσχετη με την πλοκή του και περιττές ανατροπές, όπως το γεγονός ότι ο Smoking Man δεν είναι νεκρός (ενώ έχει καεί ζωντανός) και ότι οι εξωγήινοι δεν είναι πίσω από όλα όσα συμβαίνουν, αλλά άνθρωποι που χρησιμοποιούν εξωγήινη τεχνολογία. Άντε πάλι από την αρχή… Τα υπόλοιπα επεισόδια, με εξαίρεση το 3ο, ασχολούνται με παράλληλες υποθέσεις φαινομενικά άσχετες και είναι λίγο-πολύ διαδικαστικά και βαρετά, με εξαίρεση ίσως το 2ο και το 3ο επεισόδιο (λόγω του χιουμοριστικού περιεχομένου)!

Πρόβλημα Γ (Ερμηνείες)

Η αλήθεια είναι ότι η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών παραμένει αρκετά καλή και μας θυμίζει έναν από τούς βασικούς λόγους που βλέπαμε το The X Files. Από την άλλη, η ερμηνεία του Duchovny (φαίνεται σαν να βαριέται τον ρόλο) είναι καθαρά διαδικαστική. Βέβαια, είναι δύσκολο να τον κατηγορήσει κανείς όταν το σενάριο δεν ευνοεί κανέναν από τούς ηθοποιούς. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν στο πρώτο επεισόδιο ο Fox Mulder να “πετάει” όσα πίστευε τόσα χρόνια μόνο και μόνο για κάποια νέα στοιχεία; Τα οποία και δεν αμφισβητεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Η γνώμη μας: 

Όπως ο Mulder έτσι και εγώ, θέλω να πιστέψω ξανά στο The X – Files αλλά είμαι αρκετά ρεαλιστής για να δω την νέα σειρά για αυτό που είναι. Μια επίκληση στην νοσταλγία ή καλύτερα ένα συναισθηματικό reunion, που θυμίζει κάτι από παλιά αλλά δεν είναι το ίδιο.

Γιώργος Σερδάρης | TheSeries.gr Team®

It's only fair to share...Share on Facebook53Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page
 • George Kamaredos

  Είναι μέτρια σειρά θρίλερ όχι μυστηρίου πάντως καλή σε πλοκή δεν λέω, σιγουρά όμως δεν η παλαιά σειρά της fox του 1990 και λιγάκι με έχει απογοητεύσει αυτό πάντως δεν θα της έβαζα κάτω από την βάση. Ένα 6 καλά είναι ως βαθμολογία.

 • Angel

  Έχω δει τα πρώτα 4 επεισόδια της νέας σεζόν. Τα δυο πρώτα δεν με απογοήτευσαν πολύ και περιμένω να δω πού το πάει το σενάριο,που λογικά θα αποκαλυφθεί στο τελευταίο.
  Απογοητεύτηκα πολύ από το ότι η σειρά ενώ είναι μικρή, δεν στηρίζεται στο κύριο θέμα αλλά γεμίζει με επεισόδια παντελώς αδιάφορα όπως το επεισόδιο 3.
  Ωστόσο το περίμενα χειρότερο. Δίνω ένα 7,5/10

 • ολυμπια

  Και μενα με απογοητευσε πολυ η σειρα μονο το πρωτο κατι μου ειπε και με κουρασε απιστευτα οτι ο φοχ δεν ηταν ο φοχ