• ads

Under the Dome: Το τέλος του Θόλου

In Απόψεις
Oct 12th, 2015
2 Comments

under-the-dome 1

**Το παρακάτω κείμενο ενδέχεται να περιέχει spoilers**

 

Πρίν ένα χρόνο περίπου, είχα δει ένα trailer σε γνωστό κανάλι, για μια νέα σειρά την οποία υπέγραφαν δυο τρανταχτά ονόματα. Steven Spielberg ως παραγωγός και Stephen King ως συγγραφέας του βιβλίου. Τότε περνούσα μια περίοδο που έψαχνα να δω κάτι καινούριο, επομένως μου φάνηκε αρκετά υποσχόμενο και άρχισα να το ψάχνω περισσότερο.
Το Under the Dome το αγάπησα από το πρώτο επεισόδιο και όσο προχωρούσε ήθελα εναγωνίως να δω το επόμενο, και το επόμενο, και το επόμενο επεισόδιο. Μέχρι που κατέληξα πολύ σύντομα να έχω δει τις δυο πρώτες σεζόν, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το Under the Dome ολοκληρώθηκε σε τρείς σεζόν, 13ων επεισοδίων έκαστη. Θα μου πείτε, μόνο; Θα σας πω: Και πολύ ήτανε. Θα με ρωτήσετε: Τόσο χάλια ήτανε; Η απάντηση ειναι ξεκάθαρα ΟΧΙ. Δεν ήταν χάλια, ήταν καλή (οκ καλούτσικη), αλλά οποίος έχει διαβάσει το βιβλίο του Stephen King, σίγουρα βλέπει κάτι ελαφρώς διαφορετικό.

Σε πολύ γενική περίληψη των 2 πρώτων σεζόν: Ένα (όχι και τόσο ωραίο) πρωί, ένας τεράστιος, άθραυστος θόλος εμφανίστηκε από το πουθενά στην πόλη Chester’s Mill, αποκλείοντας τους κατοίκους από τον υπόλοιπο κόσμο. Αρκετοί που έτυχε να περνούν από εκεί, κλείστηκαν μέσα. Ορισμένοι που βρίσκονταν στο σημείο πτώσης του, σκοτώθηκαν ακαριαία και άλλοι επηρεάστηκαν από τα μαγνητικά πεδία που εξέπεμπε και πέθαναν λίγο αργότερα. Το μυστικό του θόλου φαίνεται να βρίσκεται σ’ ένα αντικείμενο σχήματος αβγού, το οποίο ανακαλύπτεται τυχαία μέσα στο δάσος, και το οποίο επηρεάζει μια ομάδα παιδιών που προσπαθούν να καταλάβουν με ποιο τροπο σχετίζονται με το θολο και πως θα μπορούσαν να τον καταστρέψουν.

Στο μεταξύ, μέσα στο θολο έχει παγιδευτεί ο πρώην στρατιωτικός, Dale Barbara (τον φωνάζουν χαϊδευτικά ‘Barbie’), o οποίος με τη βοήθεια της Julia Shamway, προσπαθεί να φέρει την τάξη στο Chester’s Mill, ερχόμενος πολλές φορές σε κόντρα με τον James Rennie (‘Big Jim’) που αυτοτοποθετήθηκε στη θέση του σερίφη-αρχηγού της πόλης. Ο Big Jim είναι ο ‘κακός’, ο εκμεταλλευτής των καταστάσεων κι ένας άνθρωπος χωρίς συναισθήματα. Ούτε καν για τον ίδιο του τον γιο, τον “προβληματικό” James Rennie Junior (τον αποκαλούν απλώς ‘Junior’), τον οποίο μειώνει, χτυπάει και που γενικά υποτιμάει σε κάθε ευκαιρία.

Ξαφνικά, στην αρχή της 2ης σεζόν, εμφανίζεται από το πουθενά η Melanie Cross, μια μυστηριώδης κοπέλα που φαίνεται να μην θυμάται καν ποιά είναι, παρά μόνο όταν την αναγνωρίζουν κάποιοι παλιοί συμμαθητές της. Η κοπέλα δείχνει να έχει κάποια σχέση με τον θόλο και το μυστηριώδες αβγό. Στο μεταξύ ο Barbie, βρίσκει τροπο να μπαινοβγαίνει στον θόλο, μέσω μιας υπόγειας σηραγγας. Τελικά, αποφασίζουν με τη Julia να καθοδηγήσουν όλους τους κατοίκους (εκτός του κακού Big Jim) στο δρόμο για την ελευθερία. Κάπως έτσι τελειώνει η δεύτερη σεζόν.

Η τρίτη σεζόν έρχεται να μας δώσει λοιπόν τις απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:
1) Θα ‘πέσει’ ο θόλος;
2) Αλλάζουν οι άνθρωποι ;
3) Υπάρχει ζωή εκτός της γης;

under-the-dome2

3η σεζόν: “Under the Dome: Το τέλος του θόλου”

Το Under the Dome στην τρίτη και τελευταία σεζόν του, προσπαθεί να εξηγήσει τι συνέβη. Να δώσει ένα τέλος χωρίς να τραβήξει περισσότερο την – ηδη αρκετά τραβηγμένη – ιστορία. Ο τίτλος, “Under the Dome: Το τέλος του θόλου”, νομίζω ότι συνοψίζει απολύτως την τελευταία σεζόν…

Οι κάτοικοι στο τέλος της 2ης σεζόν βρέθηκαν στα υπόγεια τούνελ, ψάχνοντας την έξοδο. Και την βρήκαν. Εν μέρει. Διότι τοποθετήθηκαν σε κάτι περίεργα κουκούλια και μέσα σε αυτά έζησαν μια παράλληλη πραγματικότητα. Απελευθερωμένοι από το θόλο και καθοδηγούμενοι ψυχολογικά από την ψυχίατρο (;) Christine Price, έμοιαζαν έτοιμοι να ξεπεράσουν το παρελθόν, να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουν τη ζωή τους.

Η Christine Price και η συνεργάτιδά της, Eva Sinclair, είναι δυο νέα πρόσωπα, δυο νέοι πολύ βασικοί χαρακτήρες στη σειρά. H Christine προσπαθεί να ενώσει τους κατοίκους, ενώ η Eva, είναι αυτή που στην παράλληλη πραγματικότητα ερωτεύεται και κυοφορεί το παιδί του Barbie, ενώ στην κύρια πραγματικότητα έχει ως σκοπό να κυοφορήσει την “Βασίλισσα”, που θα οδηγήσει την “Συγγένεια” * εκτός του θόλου.

Στην κύρια πραγματικότητα, όταν οι κάτοικοι απελευθερώνονται από τα κουκούλια, αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έζησαν τους άρεσε. Με αρχηγό την Christine, η οποία τους επηρεάζει σε εξωπραγματικό βαθμό, κάνουν ό,τι τους ζητήσει προκειμένου να ελευθερωθούν.
Κάποιοι, ελάχιστοι, αντιστέκονται και ανακαλύπτουν ότι η Christine δεν είναι αυτό που φαίνεται. Προσπαθούν να της αντισταθούν. Δημιουργούν μια ομάδα που λέγεται “Αντίσταση”, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στη “Συγγένεια”.

Χαθήκατε κάπου; Ναι, κι εγώ. Προσπαθούσα να κατανοήσω το γιατί οι παραγωγοί της σειράς, έμπλεξαν στοιχεία The Walking Dead, The Matrix και The X-Files σε μία σειρά που έτσι κι αλλιώς ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα από μόνη της. Το βιβλίο μιλάει για εξωγήινους ναι, αλλά η σειρά διαφέρει από το βιβλίο. Πολύ… Επίσης, οι παραγωγοί δεν πήραν το πράσινο φως για 4η σεζόν, διότι ενώ τα πράγματα κινούνταν σε αργούς/κανονικούς ρυθμούς για 10 επεισόδια, ξαφνικά στα 2-3 τελευταία επεισόδια η σειρά πάτησε γκάζι για να δοθεί ένα, ας το πούμε, βιαστικό τέλος.

Δόθηκαν όλες οι απαντήσεις; Σίγουρα όχι. Αλλά δεν χρειαζόταν άλλη μια σεζόν για να δοθούν. Η σειρά (όπως συμβαίνει συνήθως) αφήνει κάποια παραθυράκια, ώστε να σε κάνει να πιστεύεις οτι μπορεί να συνεχίσει και του χρόνου. Κάτι που δεν θα συμβεί και επίσημα πλέον, αφού στις 31 Αυγούστου το CBS ανακοίνωσε πως η σειρά δεν θα ανανεωθεί…

* “Συγγένεια” ονομάζεται η ομάδα των ανθρώπων του Chester’s Mill, που κινείται υπό την επήρρεια της Christine Price.

Ολίβια Βουλγαροπούλου |TheSeries.gr Team® 

 

Trailer:

It's only fair to share...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page
  • George F.

    Συμφωνώ. Νομίζω ότι το καλύτερο επεισόδιο της σειράς ήταν το πρώτο. Μετά ήταν μια μέτρια τηλεόραση του 1990 με κάπως καλύτερα εφέ. Το βιβλίο ήταν χαστούκι. Η σειρά ήταν χαζοχάχανα στο μεγαλύτερο μέρος της και χαντάκωσε καλούς ηθοποιούς όπως αυτόν που υποδυόταν τον big jim.
    .

  • Anna Philippopoulou

    Λατρεψα το βιβλιο, αλλα η σειρα ηταν ψιλο-απογοητευση… Πολυ μεγαλη διαφορα απο το βιβλιο. Κουρασε πολυ. Καλυτερα που τελειωσε.