• ads

Will Simpson: Ο Storyboard artist του Game of Thrones στο TheSeries.gr

In Απόψεις
Nov 27th, 2014
0 Comments

rsz_will_simpson_main

Συναντήσαμε τον Will Simpson στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 13ης Έκθεσης Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών. Ο Storyboard artist του Game of Thrones μας υποδέχτηκε χαμογελαστός και ευδιάθετος και μας ξενάγησε στις σκέψεις του για το Game of Thrones, τα κόμικς και τις σειρές που προτιμά. Διαβάστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο TheSeries.gr

The Series.gr: Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα.

Will Simpson: Είναι φανταστική, μου αρέσει πολύ.

The Series.gr: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Storyboard Artist σε μια τηλεοπτική σειρά και ειδικότερα σε μια σειρά όπως το Game of Thrones;

Will Simpson: Απ’ ό,τι φαίνεται είναι ένας σημαντικός ρόλος. Δουλεύοντας μαζί με την ομάδα των οπτικών εφέ, έχουμε μια μεγάλη ομάδα οπτικών εφέ, δημιουργούμε ένα storyboard. Αυτό είναι το πρώτο σημείο, όπου ένας σκηνοθέτης βλέπει στο χαρτί αυτά που θέλει και μετά πηγαίνει στην ομάδα της ψηφιακής εικονογράφησης και τους προτείνει πως ‘αυτή είναι η ιστορία που φτιάχνουμε’. Και ύστερα μεταφερόμαστε στο ζήτημα του προϋπολογισμού, όπου οι παραγωγοί μπορούν να κοιτάξουν το storyboard και να συνειδητοποιήσουν πως ‘υπάρχουν πολλοί δράκοι στα πλάνα, δεν διαθέτουμε τόσα λεφτά γι’ αυτό, θέλουμε οι 15 δράκοι να γίνουν τρεις’. Kαι τότε πρέπει να βρεις τον τρόπο να κάνεις την ιστορία να δουλέψει, ενώ έχεις την ανησυχία του προϋπολογισμού και της αφήγησης. Οπότε, φτάνουμε στο σημείο που η καλή προετοιμασία είναι αναγκαία και χρήσιμη, ώστε να γίνουν καλύτερα αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Είναι ένας σημαντικός ρόλος, όχι πως κάποιος άλλος θα το πει αυτό (γέλια), αλλά νομίζω πως είναι. Νομίζω πως υπηρετεί έναν πολύ καλό σκοπό. Σίγουρα, κάνω αρκετά storyboards κάθε σεζόν που δικαιολογούν αυτό το ρόλο. Καθώς, αν μπορέσεις να σχεδιάσεις αρκετά storyboards, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα. Δηλαδή, εάν έχεις την δυνατότητα να δεις κάτι σχεδιασμένο σε μια σελίδα, τότε σίγουρα κοστίζει αρκετά λιγότερο για να το πραγματοποιήσεις. Είναι διαφορετικό αν βρεθείς στα γυρίσματα και δεν μπορείς να αποφασίσεις τι ακριβώς σκεφτόσουν να γυρίσεις, γιατί δεν το έχεις δουλέψει πολύ. Αυτό το κάνουμε εμείς, επιταχύνοντας την διαδικασία.

The Series.gr: Είναι επίσης και το πρώτο βήμα της οπτικής μεταφοράς, από το βιβλίο στην τηλεόραση…

Will Simpson: Ναι, είναι πιθανόν η πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση των πραγμάτων. Είναι σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι και πρέπει να είσαι βυθισμένος σε αυτόν τον ‘κόσμο’, για να το πετύχεις με τον σωστό τρόπο. Ναι, είναι το πρώτο βήμα. Γιατί είσαι δεμένος με το μυαλό του σκηνοθέτη και ύστερα πρέπει να πλάσεις τις εικόνες του μέσα σου και να τις αποτυπώσεις στο χαρτί, ώστε αργότερα να τις δουν και να πουν ‘Ναι, αυτό ακριβώς σκεφτόμουν’. Είναι μεγάλο πράγμα. Δεν είμαι τηλεπαθητικός (γέλια), αλλά πάντα προσπαθώ να ψάχνω διεξοδικά το μυαλό του σκηνοθέτη. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό περιλαμβάνει αμέτρητες συζητήσεις και τη δημιουργία πολλών μικρογραφιών από μέρους μου, ώστε να τις δει ο σκηνοθέτης και να πει ‘Ναι, αυτό είναι το πλάνο, αυτό είναι το πλάνο’. Και μετά από αυτό, σημασία έχει η ικανότητα σου να το σχεδιάσεις κατάλληλα, ώστε όλοι να μπορούν να το καταλάβουν και ο σκηνοθέτης να μπορέσει να πάρει το σύνολο των πληροφοριών, να το δείξει στον καμεραμαν και να πει ‘Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε’. Ύστερα, ο καμεραμαν ξεκινάει να σκέφτεται: ‘Ωραία, πώς θα πάρουμε αυτά τα πλάνα;’. Συνολικά, έχει αρκετές δυσκολίες και, όπως είπατε, είναι σίγουρα το πρώτο βήμα ανάμεσα στο γραπτό και την οθόνη.

The Series.gr: Κάνατε την εικονογράφηση για το ‘Complete guide to Westeros’ (που εμφανίζεται στην Blu-Ray έκδοση της πρώτης σεζόν). Πόσο δύσκολο ήταν και πώς νιώσατε όταν το είδατε σε βίντεο;

Will Simpson: Έκανα μερικά σχέδια της εικονογράφησης. Είναι άλλη μια μικρή ονειρεμένη δουλειά. Μου προτάθηκε σαν κάτι το επιπλέον. Η δουλειά που έκανα στον ‘πιλότο’ και σε ολόκληρη την πρώτη σεζόν άρεσε πολύ στον David (σ.σ. David Benioff, ένας από τους δημιουργούς της σειράς), και μου πρότειναν να συμμετέχω στην έκδοση του Blu-Ray και του DvD, γιατί τους άρεσε το στυλ της δουλειάς μου. Θυμάμαι την πρώτη μου δουλειά για το Blu-Ray της πρώτης σεζόν, νόμιζα πως θα κάνω δουλειά από το σπίτι έχοντας μερικές συνομιλίες μέσω Skype και παίρνωντας όλες τις πληροφορίες και το υλικό από τα παιδιά στο Los Angeles. Όμως μετά δέχτηκα τηλέφωνο από το HBO, όπου μου είπαν ‘Σε πειράζει να πας στο Los Angeles και να συνεργαστείς με το επιτελείο εκεί;’. Είπα ‘Η βαλίτσα μου είναι γεμάτη και εγώ είμαι έτοιμος’ (γέλια). Δεν το πίστευα.

Συνήθως πηγαίνω εκεί για περίπου μια εβδομάδα και αφού δουλεύουμε όλες μας τις ιδέες, επιστρέφω σπίτι και σχεδιάζω. Μου άρεσε πολύ η ιδέα να δουλέψω σε σχέδια που δεν είδαμε στην σειρά. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να δουλέψω στο παρελθόν των χαρακτήρων. Έπαιξε μεγάλο ρόλο, ώστε να καταλάβω από πού προέρχονταν και πώς πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Οπότε, πραγματικά αγάπησα αυτό το κομμάτι της δουλειάς μου στη σειρά. Υπήρχαν κι άλλοι καλλιτέχνες που δούλεψαν πάνω σε αυτό, εγώ έκανα μόνο μερικά, όχι όλα, και ήταν ευχάριστο να το δω να μεταφέρεται σε animation. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είδαν αυτά τα σχέδια, τα είδαν μέσω του animation, αλλά ευτυχώς κάναμε πολύ περισσότερη εκθεσιακή δουλειά. Οπότε, τα πρωτότυπα έργα συμμετέχουν σε εκθέσεις για αρκετό καιρό. Μου αρέσει να βλέπω τα ‘μολύβια’ μου…(γέλια).

will simpson 3rd

The Series.gr: Στην ομιλία σας την Παρασκευή, αναφέρατε κάποιες τοποθεσίες γυρισμάτων του Game of Thrones. Ήταν ποτέ η Ελλάδα μέσα στις επιλογές;

Will Simpson: Δεν ήξερα πως η Ελλάδα ήταν στις επιλογές, μέχρι που ήρθα εδώ και κάποιος έλεγε πως το HBO μίλησε με κάποιους Έλληνες για αυτό το θέμα, και μάλιστα για μια τοποθεσία πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Απ’ όσο ξέρω, η ελληνική κυβέρνηση απλά δεν ενδιαφέρθηκε. Έτσι, το Game of Thrones δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα (γέλια). Έχουμε κάνει γυρίσματα στη Μάλτα, στο Μαρόκο, στην Κροατία, στην Ισλανδία, αλλά τα περισσότερα έχουν γίνει στην Ιρλανδία, στη Βόρειο Ιρλανδία συγκεκριμένα. Έχουμε δυο πολύ μεγάλα στούντιο στη Βόρειο Ιρλανδία,  και υπάρχει και ένα τρίτο το οποίο χρησιμοποιούν. Το σπουδαίο είναι πως τα πλατό που βρίσκονται εκεί εξυπηρετούν τα εσωτερικά γυρίσματα, επομένως κάθε φορά που βλέπετε εσωτερικά γυρίσματα στη σειρά, τα περισσότερα γίνονται στο Belfast, στη Βόρειο Ιρλανδία. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, αφού έχω ζήσει εκεί τα περισσότερα χρόνια μου (γέλια). Κάνω δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο για να πάω στη δουλειά.

The Series.gr: Αυτό είναι τέλειο.

Will Simpson: Είναι, είναι τέλειο. Υπάρχει και ένα αεροδρόμιο σχεδόν δίπλα, όλα γίνονται εκεί κοντά. Για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα, ναι, η Ελλάδα ήταν όντως στις επιλογές κάποια στιγμή.

The Series.gr: Έχετε δουλέψει σχέδια του Batman και του Hellblazer. Πώς σας φαίνονται οι μεταφορές τους στην τηλεόραση, δηλαδή το Gotham και το Constantine;

Will Simpson: Μου αρέσει πολύ το Gotham. Θυμάμαι πως συνήθιζα να διαβάζω και τα κόμικ του Gotham P.D. Ήταν πάντα εκπληκτικά. Μου αρέσει το ότι το Gotham ασχολείται με το παρελθόν των χαρακτήρων που γνωρίζουμε από το Batman. Ο ηθοποιός που παίζει τον Penguin είναι φανταστικός. Μου φαίνεται πως η ιστορία εξελίσσεται πολύ καλά, δεν έχουμε υπερήρωες και μοιάζει σαν να είναι μια εκδοχή της Vertigo (εταιρία κόμικς που ανήκει στην DC αλλά είναι γνωστή για το πιο “ενήλικο” περιεχόμενο της, που περιλαμβάνει τίτλους όπως το V for Vendetta  και Hellblazer) για το σύμπαν της DC. Η DC είχε πάντα αυτή την πιο σκληρή προσέγγιση στα πράγματα. Το Constantine από την άλλη (έχω δει μόνο τέσσερα επεισόδια) μοιάζει λίγο βιαστικό. Οι δημιουργοί είναι σαν να υποθέτουν πως οι μόνοι άνθρωποι που το βλέπουν είναι οι φαν των κόμικ, που έχουν διαβάσει τα βιβλία. Η τηλεόραση δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βλέπουν τηλεόραση και δεν διαβάζουν κόμικ. Ο χαρακτήρας θέλεις να αναπτυχθεί μπροστά από τα μάτια σου, θέλεις να μπεις στην ιστορία μαζί με αυτόν τον χαρακτήρα και να δεις όλα όσα σου αποκαλύπτονται. Δεν θέλεις να σου τα λένε όλα τόσο γρήγορα. Και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στο Costantine που σου τα δείχνουν επανειλημένα, πράγματα αρκετά τραβηγμένα. Ήθελα να είναι επιτυχημένο γιατί, όπως ξέρετε, έχω δουλέψει αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη. Μέχρι να τελειώσει η σεζόν, ελπίζω να πετύχει ό,τι έχει βάλει σαν στόχο. Πραγματικά το ελπίζω.

The Series.gr: Μια τελευταία ερώτηση. Ποια είναι αγαπημένη σας σειρά εκτός από το Game of Thrones;

Will Simpson: Ω Θεέ μου, είναι τόσες πολλές. Είμαι ακόμα φαν των κόμικ και γι’ αυτό βλέπω σχεδόν όλες τις μεταφορές στην τηλεόραση. Αλλά και σειρές όπως το True Detective του HBO, που ήταν εξαιρετική. Επίσης, λατρεύω το American Horror Story, που είναι αρκετά ‘ενοχλητικό’ (γέλια). Mου άρεσε το True Blood και το Boardwalk Empire, μια επίσης εξαιρετική δουλειά. Σίγουρα το Dexter,  αν και υπήρξαν μια-δυο αδύναμες σεζόν, αλλά το παρακολούθησα μέχρι το τέλος. Όμως είμαι φανατικός του The Walking Dead, μαζί με το γιο μου. Σε σημείο που ρωτάμε συνέχεια ο ένας τον άλλον ‘Το είδες; Δεν το είδες ακόμα;’. Το λατρεύω, είναι μια σειρά που ‘χρειάζομαι’ να δω. Είναι το πρώτο πράγμα που ψάχνω τις Δευτέρες και αν μπορώ να το δω, το βλέπω αμέσως.

Αυτές είναι πάνω-κάτω οι αγαπημένες μου. Αν και βλέπω κι άλλα πράγματα. Έχω δει το Doctor Who, έχω μεγαλώσει μαζί του. Το πρόβλημα είναι πως το Doctor Who είναι αρκετά ευμετάβλητο και δεν είμαι σίγουρος αν η τελευταία σεζόν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα. Μια άλλη σειρά που μου αρέσει είναι το Penny Dreadful, το έχετε δει;

The Series.gr: Ναι, είναι καταπληκτικό.

Will Simpson: Το Penny Dreadful είναι απίστευτο. Έχει γυριστεί στην Ιρλανδία κι αυτό, στο Δουβλίνο αν δεν κάνω λάθος. Όπως και το Vikings, που κι αυτό το λατρεύω. Υπάρχει ένα μεγάλο μίγμα σειρών που παρακολουθώ. Είναι και το Homeland, πολλές. Μια ποικιλία σειρών.

The Series.gr: Καλών σειρών…

Will Simpson: Ναι, έτσι νομίζω. Ίσως υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα που βλέπω που είναι λίγο πιο ‘ύποπτα’ (γέλια). Μου αρέσει το South Park, αισθάνομαι πολύ όμορφα όταν επιστρέφω σπίτι και πετυχαίνω ένα επεισόδιο του South Park και το μόνο που κάνω είναι να τραγουδάω το τραγούδι (γέλια). Τα επεισόδια για το Game of Thrones ήταν φανταστικά, ήταν πολύ αστεία (γέλια)…

The Series.gr: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Will Simpson: Εγώ σας ευχαριστώ.

TheSeries.gr Team®

It's only fair to share...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Buffer this page